Tein omaksi iloksi ja hyödykseni jälleen taustatutkimusta tilastoista, ja mielestäni sieltä löytyy hyviä ja mielestäni myös aika kertovia asioita joukkueiden tuloksien takaa. Joten nostan satunnaisesti joitain niitä tässä taas esiin. Ja nämä siis tällä kertaa nimenomaan joukkuetilastoja ja niiden purkamista. Teksti voi olla poukkoilevaa, ja niille jotka eivät niin tilastoista ja numeroista välitä, pitkäveteistäkin. Itse näen tilastot aina äärimmäisen mielenkiintoisena ja hyvänä apuna arvioidessa joukkueita. Lentopallossa suurin osa asioista on vielä tilastoitavissa, joten saatavilla olevaa dataa on paljon.
Mikä näistä tilastoista jää itselle selviten ehkä käteen on se, että Sampo Volley noudattaa Tuovisen laatimaa taktiikkaa ja pelitapaa erinomaisesti ja on useissa tilastoissa kärkipaikalla. Hurrikaanin ja Valepan tilastot ovat myös erinomaisia, mutta heidän hyökkäysvoimansa on niin hurja, että pelin ei tarvitse olla aivan niin suuniteltua ja kurinalaista. He ovat silti liigan kärjessä puhtaasti raa'an tulivoiman ja taitotason ansiosta.
Hyökkäysvirheiden ( sisältää suorat virheet ja torjuntaan lyönnit) osalta silmille pomppaa useampikin asia. Tässä kaikkien joukkueiden virheprosentit.
Hurrikaani 12.7%
Sampo 13.7%
Isku 15.8%
Etta 15.8%
Valepa 17.2%
Loimu 18%
Leka 18.4%
Ducks 18.5%
Lakkapää 18.8%
Riento 19.6%
Tiikerit 19.9%
Selkeimpänä totta kai esiin nouseen Hurrikaanin ja Sampon erinomaisen pienet lukemat. Kuvastaa hyvin juuri sitä mitä joukkueet ovat esittäneet myös kentällä. Toisena ääripäänä on sitten Tiikerit, joka tekee koko liigan eniten hyökkäysvirheitä ja ero tilaston johtaja Hurrikaaniin on hirvittävän iso. Isku on mielestäni positiivinen yllätys, sillä noin nuorelta joukkueelta liigan pienimpiin kuuluvat virheprosentit ovat erinomainen tulos. Yksi sulka Heinon hattuun lisää.
Toinen puoli ja tarkempi totuus tähän saadaan kun vielä vertaillaan joukkueiden onnistuneita hyökkäyksiä keskenään.
Valepa 53%
Hurrikaani 51%
Sampo 50%
Tiikerit 49%
Ducks 49%
Loimu 47%
Lakkapää 45%
Riento 45%
Etta 44%
Isku 43%
Leka 43%
Tiikerit puhdistaa tässä hieman kasvojaan, sillä vaikka virheprosentti on aivan liian iso, ovat tehot melko hyvät. Mutta kokonaisuutena tämä vahvistaa sen että liigan kolmen kärki Hurrikaani, Valepa ja Sampo ovat olleet selkeästi muita edellä. Iskulla oli pieni virheprosentti, mutta myös tehot ovat liigan pienimpiä. Mutta Heino on minusta silti ottanut käytännössä maksimit irti pelaajistaan. Tämä on se tyyli millä Isku voi pärjätä. Hyökkäystehoissa ei kannata kärkiporukoiden kanssa lähteä pitkässä juoksussa kilpailemaan. Ettalla sama homma.
Yksittäisinä poimintoina hyökkäystilastoista esiin pitää nostaa Sampon hurjan pieni torjuntaanlyönti-prosentti, ainoastaan 5.9%. 1690stä hyökkäyksestä Sampon pelaajia on torjuttu ainostaan 99 kertaa. Myös hurrikaanin lukeman 1319/87 ovat todella hienot, prosentilla 6.6%. Kun näitä verrataan suhteessa eniten torjuntaan lyöneeseen joukkueseen, eli Rientoon 1318/121 ja 9.2% on erot hyvin huomattavia, vaikka prosenteissa asia ei välttämättä siltä kuulostakaan. Asia saa ehkä paremmin kontekstia kun mietitään, että sampo on hyökännyt 372 kertaa enemmän kuin Riento, ja jäänyt silti torjuntaan 34 kertaa VÄHEMMÄN. Erittäin merkittävä ero. Tuovisen ajama taktiikka toimii siis hienosti, ja pelaajat pystyvät noudattamaan sitä erinomaisesti.
Toinen erittäin kova suooritus on Hurrikaanin ns. pakottamattomien virheiden määrä. Eli siis lyönnit joista on tullut virhe, mutta jotka eivät jääneet torjuntaan, vaan menivät yli, rättiin, antenniin tms. Ainoastaan 6% on tähän erittäin vahvaa tekemistä, ja selvästi pienin koko liigassa. Tätä kun verrataan liigan huonoimpaan lukemaan, Vantaa Ducksin 10.6%een, on ero suorastaan valtava. Ero kuulostaa entistä hurjemmalta kun se muunnetaan raaoiksi luvuiksi. Ducksin 162 pakottamatonta hyökkäysvirhettä on yli tuplasti enemmän kuin Hurrikaanien tekemä 79. Ducksilla on kyllä hyökättynä enemmän hyökkäyksiä ylipäätään, mutta se ei tuota eroa juuri kaunista. Tämä on ollut myös Ducksin yksi suurimpia kehityksen kohteita pelissä koko kauden ajan.
Joukkueiden syöttötilastoja tarkastellessa on helppo poimia ykkönen. Tässä tilastossa näkyy siis ainoastaan ässien ja suorien virheiden suhde. Hurrikaani dominoi tätä hurjalla lukemalla 2 ässää/erä ja Valepa yhtä selvä kakkonen 1.8 ässää/erä. Nämä on niin kovia lukuja, että niillä oikeasti ratkaistaan eriä jo yksinäänkin. Tässä on myös hyvä huomioida yhden kärkijoukkueen, eli Sampo Volleyn selkeä kehityksen kohde. Syöttövirheiden määrä on ollut liian suuri ässiin nähden. Ja vaikka tämä tilasto ei kerrokaan koko totuutta syötöstä, voi silti sanoa siinä olevan selkeästi petrattavaa. Sampoakin huonommat lukemat on kuitenkin lyönyt tauluun Isku, Loimu, Ducks, Lakkapää ja Riento. Leka Volleyn lukemat ovat sen sijaan positiivinen yllätys, jota ei olisi välttämättä pelkästään pelejä seuraamalla huomannut. 1.6 ässää per erä, ihan hyvällä ässä/virhe suhteella. Mutta kuten sanottua, tämä tilasto on hyvin raaka ja yksipuolinen, sillä se ei huomioi pahoja ja helppoja syöttöjä lainkaan.
Vastaanotosta haluan poimia suorien virheiden osalta pari joukkuetta, joista yksi voi olla monelle yllättäväkin. Vähemmän yllättävää kenties on, että tässäkin tilastossa jyrää Sampo Volley virheprosentin ollessa ainoastaan 5.9%, joka on selvästi liigan paras. Heille on siis hankalinta tehdä suoria ässiä. Ainoastaan joka 17 ruutuun tullut syöttö on suora ässä heitä vastaan. Toinen, ja tosiaan kenties hieman yllättävä joukkue tässä tilastossa on Lakkapää virheprosentin ollessa ainoastaan 6.5%. Myös Isku, Etta ja Tiikerit sijoittuvat tässä tilastossa hyvin. Kun tätä verrataan eniten vastaanottovirheitä tehneeseen Lekaan, jonka virheprosentti on hurja 10.1%, ovat erot tässäkin isoja. Tämä tarkoittaa sitä, että joka kymmenes syöttö joka Lekan puolelle menee on ässä.
Otetaan myös torjunta tähän tilastointiin mukaan. Kolmen selkeähkä kärki on myös liigan kolmen kärki. Eli Hurrikaani, Sampo ja Valepa melkein kolmella torjunnalla per erä. Huonoimmat torjuntajoukkueet liigassa ovat Riento ja Leka 1.7:llä torjunnalla per erä. Otetaan myös pieni nyanssi tähän mukaan, mikä on mielestäni hyvin mielenkiintoinen, eli torjunnan verkkovirheet. Nuo turhat virheet, jotka katkaisevat monet hyvät pallorallit. Eniten verkossa ovat roikkuneet Lakkapää (0.9 kertaa/erä) sekä Hurrikaani 0.86 kertaa/erä). Eli lähes jokaisessa erässä molemmille tulee vähintään yksi verkkovirhe. Täysin ylivoimaisesti parhaiten verkkovirheet on välttänyt Oulun Etta. Ainoastaan 0.34 kertaa/erä. Ja vaikka nämä eivät välttämättä kuulosta isoilta asioista, on Lakkapää melkein kolme kertaa enemmän kuin Etta verkossa. Ne todellakin voivat tiukissa erissä olla ratkaisevia.
No ehkä tämä tilastoista tällä erää. Myöhemmin taas sitten lisää.
Otetaan nyt samassa postauksessa kuitenkin esille vielä tuo juuri selvinnut Chemoksen lähtö Loimusta. Tämähän on melkein kuolinisku Loimulle. Vaikka vahvistusta tilalle etsitään, on samanlaisen pallon tappajan löytäminen Loimun budjetilla tässä vaiheessa kautta käytännössä mahdotonta. No ei auta kuin toivoa, että joukkue pysyisi mahdollisimman kilpailukykyisenä uuden hankinnan avulla.
Valmentajan vaihdoksesta sen verran, että ilmeisesti hieman on ollut kismaa välissä. Mutta menestyksen puuttumattomuudesta ei mielestäni voi Mihailovicia syyttää, tai sitten se on melkeinpä täyttä tietämättömyyttä. Kun Loimu päätti lähteä kauteen nuorella joukkeella ja nykyisillä yleispelaajilla, ei voi tulla yllätyksenä että tulos on mitä on. Chemos toi käytännössä yksinään nämä nytkin haalitut pisteet heille. Täten Loimun sijoitus on jopa odotettu. En tiedä sitten tarkalleen minkälaista tykitystä Loimun johto nuorilta odotti. Puutteet olivat kuitenkin selvästi nähtävillä jo kauden alussa.
Hieman sen sijaan ehkä kyseenalastaisin kaiken kuulemani ja näkemäni perusteella Lekan valmentajavalinnan. Onko Nissillä riittävästi kompetenssia vetää joukketta nykyliigassa? No annetaan hänenkin antaa vielä näyttönsä kunnolla, ennen isompaa arvostelua. Helppo tilanne ei ole sielläkään tulla kesken kauden puikkoihin.
No mutta tämä tästä tällä erää. Toivotaan erittäin mielenkiintoista lentopallokevättä.
Terv. Volleyball