Kahta asiaa kommentoin viestissäsi.
Ensimmäisestä olen yksiselitteisesti eri mieltä. Yksilöitä kyllä on varmasti jotka eivät ymmärrä mitä on harjoittelu huipputasolla, mutta väitän, että lentopallossa harjoittelumäärät on nimenomaan usein toisesta päästä ongelma (jos ovat ongelma). Tällä palstalla olen useasti kommentoinut samaa asiaa: Suomessa harjoitellaan monessa lajissa aivan liikaa määrä edellä ja tehdään liikaa liian nuorena. Vaaditaan panostusta, kahden ja pahimmillaan kolmen sarjan pelaamista ja samalla hyvää koulussa suorittamista. Monilajisuus on puheissa hyvä, käytännössä ei onnistu kun kahdessa paikassa ei voi olla yhtäaikaa. Ja puhun nyt 13-15- vuotiaista, en lukioikäisistä. Jos 8-luokkalainen harjoittelee 4-6 kertaa viikossa ja pelaa sekä C- että B-sarjan pelit, mistä ruuvia kiristetään kun urheilulukio alkaa? Mitä nuori kuulee kun urheilulukiossa sanotaan "nyt pitää alkaa panostamaan urheiluun", kun mitään muuta ei ole 5-6-luokan jälkeen tehtykään kuin pelattu, reissattu, treenattu ja leireilty? Mitä se panostaminen enää siinä vaiheessa tarkoittaa?
Kyllä, jos haluaa pelata huipputasolla, elämä täytyy järjestää urheilun mukaan. Mutta se ei mielestäni suinkaan tarkoita enää 2020-luvulla sitä, että jostain täytyisi korostetusti luopua. Tietysti jos hiuksia halutaan halkoa niin nuori luopuu monesta asiasta mitä ei-urheilevat ikätoverit tekevät, mutta väitän, että jokaikinen urheilulukioon hakeutuva nuori sen kyllä ymmärtää oikein hyvin.
Se mitä nykynuoret sen sijaan ei enää hyväksy, on ehdoton autoritäärinen valmennus, jossa valmentaja yksin sanelee asiat, ei kuuntele pelaajia, ei arvosta vaikka psyykkistä valmennusta ja käyttää kyseenalaista kieltä treeneissä. Ja tässä en kyllä mitään ikävää näe. Nykynuoret on fiksuja ja tuntevat kyllä sekä oikeutensa että velvollisuutensa, mutta luottamus pitää aikuisenkin ansaita.
No se lähti sivuraiteille, pointtini, että väittäisin että nykynuoret todellakin ymmärtävät mitä urheilu vaatii. Tytöt joskus vähän liiankin tunnollisesti ja sitten kuullaan näitä surullisia tarinoita, missä urheilijat on palaneet loppuun pahimmillaan ennen täysi-ikäisyyttä.
No sitten toiseen osaan eli pohjoiseen. Samaa mieltä, vielä ei ole Kuusamo eikä Rovaniemi realistinen vaihtoehto valmennuskeskukselle, ellei liitolta irtoa todella selvää rahallista tukea ja tähän en usko. Puitteet varsinkin Urheiluopistolla on huippuluokkaa mutta rahaa tarvitaan. Ja Kuusamon lentopallolinja on vasta aivan ensiaskeleissa. Mutta tulevaisuudessa, siis puhutaan vaikka 10 vuodesta, en näe mahdottomana ollenkaan. Lähinnä itseäni huvitti käsite "ympäri Suomea", joka tosiaan taitaa tarkoittaa aika eri asioita ihmisille.