No vastataan yleisellä tasolla jotain:
Syytä miksi biitsissä ja lentopallossa sormilyönnin tulkinta on erilainen - en osaa sanoa vaikka ole itsekin viheltänyt biitsiä kv-tasolla. Syystä tai toisesta näin on - sinänsä siitä on kohtuullisen turha välittää koska lajisäännöissä on muitakin eroja ja kyseessä on kokonaan eri urheilulaji.
Kun puhutaan siitä, että voiko tuomarivirhe (tai näkemys ehkä yleisemmin kuitenkin kuin varsinainen sääntöjen vastainen tuomarivirhe - tämä nyanssi on hyvä muistaa kuitenkin) ratkaista erän tai ottelun - niin ilman muuta voi. Se voi ratkaista sen oikein, kun on virhe, tai väärin jos näkemys pystytään todentamaan vääräksi jälkikäteen. Sen taakse on typeryyttä mennä että tuomari tekee vähemmän virheitä kuin pelaajat ottelun aikana. Toki samanaikaisesti on syytä aina muistaa että yksi urheilun "suola" on inhimilliset virheet - tapahtuvat ne kenellä tahalla. Ja tällä en tarkoita sitä että ratkaisevassa pallossa tulee väärä näkemys ja se on nyt sitten se "hieno suola" ottelussa.
Lentopallon säännöissä otetaan ylätasolla kantaa sormilyöntiin ja
guidelinesissa kohta 9 asiaan pureudutaan hieman tarkemmin. Tämän lisäksi meillä on
sarjamääräykset kohta 16 otetaan kantaa suomessa käytössä oleviin eri tulkintalinjoihin jotka koskevat lähinnä kaksoiskosketusta.
Muissa kuin sormilyönneissä kopin/heiton arvioiminen on "kohtuullisen helppoa" koska aina kun pallo kimpoaa tai ponnahtaa kosketuksesta ei kyseessä käytännössä voi olla koppi. Sormilyönnin osalta tämä on luonnollisesti vaikeampaa, koska suoritus väistämättä pitää sisällään joustoliikkeen sormilla, ranteilla ja jopa käsillä ja sitten tuleekin arvioitavaksi se koska suoritus muuttuu (ehkä lähinnä) heitoksi.
Näitä käydään kyllä tuomarikoulutuksissa esimerkein läpi mutta merkittävänä haasteena tässä on se, että televisiokuvasta käsittely näyttää aina "paremmalta" kuin mitä se on luonnossa. Tästä minulla on ihan useita omakohtaisia kokemuksia joissa livenä nähtynä liike näyttäytyy syvempänä, pidempänä jne kuin mitä olen sitten itse "koittanut tarkistaa ja arvioida" jälkikäteen vaikkapa Ruudusta ja ihan hidastettuna ja zoomattuna myöskin. Yleensä sanon aina kaikille, että kohtuullisen turhaa on yrittää arvioida televisiokuvasta sormilyöntiä, ellei kyseessä ole jotain ihan "kauheaa" mikä näkyy jopa viereiseen halliinkin selvästi seinien läpi virheellisenä
. Ja voin kertoa että noita on tullut katsottua varmaan tuhansia kertoja.
Ja tämä ei ole puolustuksen puheenvuoro: Mitä sitten tulee tuomarointiin, niin yleisenä lähtökohtana on hyvä muistaa se, että pelissä on kaksi joukkuetta. Mikäli tuomari näkee virheen ja jättää sen viheltämättä niin silloin hän suosii toista joukkuetta ja näyttää persettä toiselle joukkueelle. Pääperiaatteena virhe vihelletään kun se nähdään ja ollaan sitä mieltä - riippumatta pelitilanteesta. Sitten voi toki iskeä scheisse tuulettimeen ja kohtuullisen täydellinen vihellys 5 eräisessä ottelussa muistetaan vain siitä yhdestä ottelun päättäneestä pallosta jonka vihellys voi olla täydellisen oikein, sinne päin tai täydellisen väärin.
Kukaan tuomari, trust me, ei halua päättää ottelua esimerkiksi punaiseen korttiin tai (aina tulkinnanvaraiseen) käsittelyn viheltämiseen tai 60/50 rajapalloon - voitte olla siitä satavarmoja. Jokainen tuomari toivoo, että ne erien ja ottelun ratkaisupallot olisivat "selkeitä" koska muuten syntyy se tilanne "että ajatellaan sen tuomarin ratkaisseen sen ottelun", vaikka sen tuomarin tehtävä on niitä päätöksiä siellä ottelussa tehdä. Joskus kuitenkin tulee eteen tilanteita joissa vaihtoehtoja ei ole. Rajapallo pitää tuomita joko sisään tai ulos - ei meillä ole muita vaihtoehtoja, näin niinkuin esimerkkinä.
Toki yleisellä tasolla, varmaankin ihan käytännössä, syntyy se tilanne että täysin samanlaisen linjan pitäminen läpi ottelun on mahdotonta koska jokainen kosketus on oma yksilönsä. Ei ole kahta samanlaista kosketusta. Linja pitäisi luoda otteluun mahdollisimman alkuvaiheessa ja pyrkiä sitten pitämään se linja mahdollisimman samana läpi ottelun. SIinäpä sitten meille onkin tuhannen taalan kysymys, että kuinka paljon "siimaa" annetaan ratkaisupalloissa vaiko eikö? Tapahtuuko molemmilla joukkueilla "vastaavaa lipsumista" vai vain toisella joukkueella (jolloin oltaisiinkin puolueellisia) ja millaisena se yksittäinen kosketus siinä pelitilanteessa, jossa päätös pitää tehdä heti, näyttäytyy tuomarin silmään, ja vielä siitä suunnasta mistä PT sitä katsoo. Hyviä neuvoja otetaan kyllä vastaan. Hyvä neuvo ei tosin ole se, että älkää viheltäkö mitään ja annetaan joukkueiden ratkaista - koska lentopalloon kuuluu vain kyky käsitellä ja pelata palloa puhtaasti sääntöjen mukaan ja jos (niinkuin aikaisemmin mainitsin) näitä vastaavia virheitä mitä on vihelletty aikaisemmin pelissä tuleekin toiselle joukkueelle kaksinkertainen määrä verrattuna toiseen joukkueeseen - onko silloin niiden "läpipäästäminen" tasapuolista?
Ja samanaikaisesti "jotain liikkumavaraa" on ehkä syytä jättää "tiukkoihin tilanteisiin".
Mitä tulee yhteen kommenttiin ensimmäisen kosketuksen kaksoiskosketuksesta niin kyllä ensimmäinen kosketus on "vapaa" pl. koppi ja heitto mutta ensimmäiselläkään kosketuksella ei saa tulla kahta kosketusta kahdella eri suorituksella - se on hyvä muistaa.
Vastasin ja en vastannut kysymyksiin - ymmärrän asiasta syntyneen keskustelun mutta samalla ehkä pidän tätä myös ylimitoitettuna.
Provosoin hiukan tahallisesti nyt (älkää vetäkö poroja sieraimeen) - pelaajalla on aina mahdollisuus pelata palloa myös kovalla kosketuksella esim. alakautta jolloin riskiä sormilyönnin puhtaudesta ei synny.
Ja viimeiseksi, kosketuksien puhtauksien arvioinneissa ei pelaajan nimellä, numerolla tai pelipaikalla pidä olla mitään väliä.
LOL en malta, muistakaa nyt sitten kaikki otteluita seuratessanne livenä paikan päällä, että aikuisten huippupelit ja aikuiset tuomarit "sietävät" enemmän. Olkaa armollisia ja malttakaa pitää suut kiinni, kun otteluita tuomitsee joku
junnu tai muuten aloitteleva tuomari. Muuten käy niin, että ko. tuomari viheltää kerralla kolme ottelua: Ensimmäisen, ainoan ja viimeisen.