- Viestejä
- 59
No kerropa nyt minulle joka en näistä numeroista mitään ymmärrä: miten käytännössä laadit sen voittavan suunnitelman em. tiedon pohjalta mitä edellä mainittiin/lainattiin?
Olen kuulolla, kiitos esimerkkejä käytännön elämästä.
Minä voin yrittää kertoa omalta kannaltani.
Alustusta. Esim. jääkiekossa, jalkapallossa ja salibandyssä voittaakseen ottelun täytyy pystyä maalintekoon ja puolustamaan tehokkaasti. Joukkueiden sisällä roolitetaan ja jaetaan vastuualueita. Jokaisella valmentajalla on oma ajatuksensa ja näkemyksensä, kuinka hän/he haluavat joukkueensa pelaavan (vastustajaa vastaan). Joukkueista löytyy maalivahti-, puolustus-, hyökkäys-, videovalmentajia jne. Ajatusten siirto itse toteutukseen ei aina ole ihan yksinkertaista. Kilpaurheilussa lopputulosta ei voida ennustaa ja yllätyksiä toisinaan tulee. Ja tämäkös on mielenkiintoista!
Muistuttaisin, että kaikilla seuroilla ei ole tavoitteena mestaruus. Jotkut seurat ovat profiloituneet pelaajien kehittäjinä, joille menestys on bonusta. Osa seuroista tekee maltillisia pitkäntähtäimen suunnitelmia, toiset hakevat nopeaa menestystä ottamalla riskejä.
Sitten lentopalloon, joka on korkealla tasolla melkoista shakkia. Tätäkin lajia voi pelata lukuisilla erilaisilla tavoilla. On yhtä monta pelitapaa kuin on valmentajaa. "Pelikirja" voi sisältää muutaman teeman, useamman sivun tai olla eepos. Sen sisältöä pyritään kehittämään ja muokkaamaan jatkuvasti, erityisesti muuttuvan ympäristön tai resurssien vuoksi. Kun kilpailu kiristyy, taso kovenee ja marginaalit pienenevät, niin oman joukkueen systemaattinen kehittäminen, valmistaminen otteluja varten sekä vastustajien scouttaaminen tehdään yksityiskohtaisemmin. Otteluihin valmistautumisessa apuna käytetään sekä tilastoja että videotallenteita.
Käytännössä tarkoittaa seuraavaa (otan nyt esimerkiksi vastustajan hyökkääjien scouttauksen): katsotaan videotallenteilta hyökkääjien erityispiirteet jaettuna hyökkäysalueittain, passitempojen (1-4 tempoa) mukaan. Tarkastellaan seuraavia asioita, jotka vaikuttavat torjunta-puolustus -pelaamiseen:
- Käytetyimmät lyöntisuunnat ja niiden syvyydet?
- Mitkä asiat vaikuttavat lyöntisuuntiin ja syvyyksiin (passitempo, -pituus, -korkeus)?
- Muuttuuko askelsarjat tai lyöntitekniikka tietyissä tilanteissa ja mikä vaikutus hyökkäykseen?
- Lyökö maksimikorkeudesta, alaspäin tullessa, tiputtaako käden...?
- Onko "nopea käsi", käyttääkö extra- tai intrarotaatiota vai lyökö suoraan?
- Kuinka korkealta hyökkäys ylittää verkkolinjan?
- Milloin jujuttaa tai tsekkaa ja tekeekö näitä usein ja mille alueelle?
- Yrittääkö käyttää torjunnan käsiä hyväkseen?
- Käyttääkö tietyissä rotaatioissa erikoishyökkäystä esim. vajaa passi, kierto jne.?
Pohditaan:
- Mihin täytyy kiinnittää torjunnassa erityishuomiota (torjuntahypyn ajoitus, torjuntapaikka, torjujan lähtöpaikka, käsien vienti vastapuolelle, käsien vienti mahdollisimman korkealle, heitetäänkö kädet johonkin suuntaan, torjuntatekniikka...)?
- Torjutaanko raja auki vai kiinni? Täytyykö erilaisissa tilanteissa vaihtaa torjuntataktiikkaa?
- Monenko pelaajan torjunta pyritään saamaan hyökkäystä vastaan? Milloin ei kannata torjua?
- Miten asetellaan puolustajat kentälle? Täytyykö erilaisissa tilanteissa muuttaa puolustuspaikkoja?
Kun hyökkääjät on yksitellen scoutattu, siirrytään vastustajan vastaanoton jälkeisen hyökkäyksen videotarkasteluun. Tilastoista voidaan tarkastella mm. hyökkäystehot ja -määrät jakamalla ne vastaanoton laadun mukaan, passijakauma esim. positiivisen (täydellisen ja hyvän) vastaanoton jälkeen ja paljon muuta.
Pohdinta jatkuu:
- Priorisoidaan hyökkääjät eli mihin hyökkääjiin kiinnitetään enemmän huomiota rotaatiokohtaisesti ja painotetaanko torjuntaa tiettyä hyökkääjää tai hyökkäysaluetta vastaan?
- Passarin erityispiirteet ja mitä hänen tekniikastaan voi lukea?
--> Oman torjunta-puolustus -systeemin muokkaaminen vastustajakohtaisesti
Seuraava askel on vastustajan torjunta-puolustus -systeemin sekä syöttäjien scouttaaminen videotallenteelta ja tilastoista. Scouttaamiseen saa siis halutessaan upotettua paljon aikaa.
Valmennus ja otteluihin valmistautuminen on siis ongelman ratkaisua, kysymysten asettelua, vastausten etsimistä ja kompromissien tekemistä käytössä olevien resurssien puitteissa. Esimerkki ongelmasta voisi olla vaikka vastustajajoukkueen pelaajan liian korkea hyökkäysteho. Ongelmakysymyksiä voisivat olla: kuinka suuri vaikutus pelaajan hyökkäysteholla todennäköisesti on ottelun lopputulokseen? milloin hyökkääjä on tehokas (vastaanoton/puolustuksen jälkeen)? kuinka hyökkäystehoa saadaan laskettua? mikä vaikutus vastaanoton laadulla on hyökkäystehoon? miltä hyökkäysalueelta tehoja täytyy erityisesti saada laskettua? missä rotaatiossa jne. jne.
Tiedossa on siis jo, että suuri merkitys ottelun positiiviseen lopputulokseen on tehokkaalla hyökkäyksellä ja syötöllä sekä torjunnalla. Pyritään siis saamaan syötöllä hyökkäysyrityksiä ja -tehoja alas. Loput hoidetaan organisoidulla torjunta-puolustus -systeemillä, joka on yksilöllisesti suunniteltu. Päätetään syöttöstrategia esim. syötetäänkö
-suurella, keskisuurella vai pienellä riskillä?
-vastaanottajalle, joka tietyssä rotaatiossa on joukkueen heikoin vastaanottaja?
-vastaanottajalle, joka todennäköisimmin vastaanottaa negatiivisesti?
-vastaanottajalle, joka on tehnyt eniten vastaanottovirheitä?
-pelaajalle, jonka ei haluta osallistuvan hyökkäykseen tai hänen hyökkäystehonsa laskevat oman vastaanoton jälkeen?
-taktinen syöttö alueelle, jolla pyritään vaikuttamaan pelaajan hyökkäyssuoritukseen?
-vastaanottoalueelle, josta passari todennäköisesti rakentaa hyökkäyksen haluttuun paikkaan?
-vastaanottajalle, jolla on teknisiä vaikeuksia tietynlaisen syötön esim. oikealle puolelle tulevan nopean hyppyleijan kanssa?
-pelaajalle, jota halutaan syötöllä stressata koko ottelun ajan?
-jne.