katso liitettä 784
Mielekkään analyysin tekoa hankaloittaa tietenkin korona ja sen jälkimainingit.
Mitä tästä nyt on mielestäni pääteltävissä on että viimeiset kymmenen vuotta on mestaruusliigan runkosarjaa pelattu 27-36 pelin rytmillä.
Ja että katsojakeskiarvoista on hankala löytää selvää yhteyttä pelimäärien ja katsojamäärien välille.
Viimekausi oli poikkeuksellisen "kevyt". Iloista on nähdä että katsojamäärät ovat palanneet koronaa edeltäneelle tasolle, ymmärtääkseni kaikissa lajeissa ei ole näin.
Selkein kysymys siis lienee että katetaanko tuolla 544 katsojalla + ottelutapahtumiin nivoutuvilla yhteistyösopimusten summilla koti- ja vierasotteluiden kulut. Toki tilanne ei ole sama mm. Hurmoksella ja Hurrikaanilla. Ilmeisesti tästä yhtälöstä jäädään selvästi plussalle, muuten on hankala ymmärtää miksi seurapamput kannattavat poikkeavan suurta ottelumäärää.
Vertailuksi:
Puolassa pelataan käytännössä aina kaksinkertainen sarja. Suuren joukkuemäärän (jopa 16) myötä pelimääräkin on Suomea vastaava n. 30. Kovaa kritiikkiä siellä faneilta, pelaajilta ja valmentajilta.
Italiassa pelataan myös kaksinkertainen sarja. Joukkuemäärä vaihdellut n. 12-14 välillä joten pelimäärät olleet 22-26
Ranskassa kaksinkertainen sarja. Pelejä viimekaudella siis 14 joukkueella 26.
Saksassa kaksinkertainen sarja. Pelejä viimekaudella 12 joukkueella 22.
Tsekeissä kaksinkertainen sarja. Pelejä 24.
Kyllähän Suomessa pelataan siis poikkeuksellisen paljon lentopalloa. Väittäisin että tuo 30 matsia on aikalailla kipuraja jolloin ongelmia alkaa tulla. Mutta ei katsojamäärissä.