- Viestejä
- 339
Itse vanhana vastaanottajana pystyn kyllä allekirjoittamaan Kuortaneen linjaukset vastaanotossa ja ainakin omassa valmennuksessa olen noita vienyt pelaajille seuratasolla. Tekniikkaahan on käyty läpi viime vuosien aikana esimerkiksi kaikissa aluevalmennustilaisuuksissa ja sitä seurataan aluevalmennuksessa.Sitten on vielä lajin tekninen puoli. Tyttöjen parissa on käyty jo pari vuotta keskustelua tuosta vastaanotto/hihalyöntitekniikasta.
Kuortaneella on luotu teknistä mallia, jota ei käsittääkseni käytetä missään lajin huippumaista. Nostetaan ja puolustetaan kädet jo valmiiksi yhdessä, edessä ja suorana. "Levy" jo valmiina.
Tämä voi siis olla hyvä ja toimivakin juttu, itselle ei ole vielä auennut.
Mutta suurin ongelma on se, että liiga- ja juniorijoukkueissa kukaan ei ymmärrä, mitä tuolla haetaan ja miksi niin tehdään. Se nakertaa Kuortaneen uskottavuutta. Kysymys on kuitenkin suurelta osin siitä, että ei tiedetä, mitä ja miksi toinen osapuoli tekee asioita toisin.
Tämä johtaa siihen, että seurassa ja Majussa opetetaan eri tekniikoita, joka ei todellakaan ole nuorelle pelaajalle hyvä juttu. Juuri kun oivallat ja opit jotain, hommaa väännetään toiseen suuntaan. Pahimmassa tapauksessa useamman kerran kauden aikana.
Mikä sitten ratkaisu? No tässäkin se olisi avoimuus, vuoropuhelu, koulutus. Jota ei nyt ole, koska avainhenkilöt vääntävät tauotta leirejä eri ikäluokille+Kuortaneen arki. Siinä ei jää käytännössä aikaa vuoropuheluun seuravalmentajien suuntaan.
Resurssipulaa tässäkin. En oikein usko, että jääkiekossa tai jalkapallossa yksi ihminen vetää 2-3:n ikäluokan maajoukkuetta.
Muutama kommentti itse teknisestä linjauksesta. Kädet valmiina edessä ei minulle tarkoita sitä, että ne tarvitsee olla kiinni kukkopillinä. Ajatus itselleni on se, että niiden liikuttaminen tarvittavaan paikkaan mahdollisimman yksinkertaisella ja tehokkaalla (helpolla) liikkeellä ja riittää että ne ovat valmiina edessä ja yhdessä.
Ajatus levystä auttaa pelaajia ja ajatus levyn kulmista jotka ohjaa pallon haluttuun suuntaan helpottaa suoritusta, tästä on ollut iso apu monelle omalle pelaajalle. Aikainen käsien vienti karkeamotorisesti pallon lentoradan tielle kovaa syöttöä vastaanotettaessa auttaa myös, loppu on henkilökohtaista taitoa; pallon liikkeen hahmottamista ja hienomotorista suorittamista johon auttaa eniten harjoittelu ja suuret toistomäärät.
Se että tuodaan uusi tapa opettaa perustekniikkaa vaatii aikaa ja moni valmentaja (usein) opettaa tekniikat siten kuin ne on valmentajalle itselleen aikanaan opetettu. ”Kukaan ei ymmärrä” on kyllä aika vahvasti sanottu ja itse ajattelisin että jos et ymmärrä, kysyt. Ja jos et vieläkään ymmärrä, kysyt uudestaan. Tässä varmasti aluevalmentajien pitää pystyä auttamaan ja kun siihen tilaisuus, myös Kuortaneen valmentajat. Kun esimerkiksi seurasin C-finaalien pelejä Kuortaneella, todella moni nuori pelaaja nosti tämän linjauksen mukaan ja vielä erityisen hyvin. Uskaltaisin väittää, että vastaanotto nuorissa ikäluokissa on parempaa kuin aiemmin vaikka myös syöttö on vaikeutunut/parantunut – ihan vaikka tilastoissakin jos sellaisia olisi tarjolla.
Mitä tulee siihen, että onko tällainen vastaanottotekniikka käytössä kuinka laajasti ja missä maissa niin kyllä sitä enemmän näkee koko ajan ja nuoremmissa ikäluokissa enemmän. Joskus on hyvä itsekin viedä lajia eteenpäin ja tehdä asioita paremmin. Minusta tuo tekninen tapa helpottaa kovan leijasyötön vastaanottoa erityisesti naisten pelissä ja toimii kyllä myös miehille. Naisissa vielä matalampi verkko tekee suurempaa variaatiota syötön pituuteen, jolloin on parempi tulla vastaanotossa lähemmäs ja olla antamatta ässiä eteen ja opetella tapoja pelata palloa ylempää kun syöttö on tulossa viimeiselle metrille.
Viimeksi muokattu: