Ryynäsen Topi kirjoitti: Onhan se aika käsimätöntä, että ainoastaan turnauksen voittaja Venäjä - edellisten Olympialaisten kultamitalisti - varmisti Rion paikan.
...
Olympialaisten lopulliset osallistujat eivät kaikki ole suinkaan parhaita lentopallomaita. Esim: Afrikan lohkon jatkoonmenijät eivät ole samalla tasolla, kuin monet Euroopan maat. Mutta minkäs teet, kun säännöt ovat tällaiset.
Joo. Periaatteessa voi tuntua "aika käsittämättömältä", mutta tarkemmin ajatellen ei niinkään. Kisoihin tosiaan pääsee vain 12 joukkuetta. Kyse on sekä aikatauluista että olympialaisten periaatteesta.
Ensinnäkin aikataulu. Rion kesäolympialaiset pidetään 5.-21. elokuuta. Kun avajaispäivä on käytännössä pyhitetty avajaisille, varsinaisia kisapäiviä jää 16. Lentopalloa pelataan koripallon tapaan jokaisena päivänä.
Rion olympiakisojen ohjelma
Periaate on sama kuin Lontoon kisoissa 2012 eli miehet ja naiset pelaavat vuoropäivinä. Riossakin peliareenoita on vain yksi, Maracanãzinhon lentopallohalli aivan legendaarisen Maracanã-stadionin vieressä.
Lentopallo Rion olympiakisoissa
Pelijärjestelmähän on sellainen, että 12 joukkuetta on jaettu kahteen kuuden joukkueen lohkoon, joista kummastakin neljä parasta etenee pudotuspelivaiheeseen. Alkulohkojen jälkeen ohjelmassa ovat puolivälierät, välierät sekä loppu- ja pronssiottelut. Mitalipeleihin etenevät siis pelaavat olympiaturnauksessa kahdeksan ottelua kahdessa viikossa.
No, eihän se nyt niin paljon ole, kun EM-kisoissa tai äskettäin päättyneissä olympiakarsinnoissa joukkueet pelasivat alkulohkopelinsä kolmena peräkkäisenä päivänä. Ei niin, mutta nyt tulee se aikataulu- ja pelipaikka-asia eteen. Areena on sama, joten 16 olympiakisojen pelipäivää jakaantuu tasan miehille naisille.
12 maata olympiaturnauksessa on kiistatta liian pieni osallistujamäärä globaalille lajille, mutta sama on tilanne vaikkapa koripallossa. Olympiakisojen tiiviiseen aikatauluun ei yksinkertaisesti mahdu MM-kisojen tapaan vaikkapa 24 joukkuetta. Puolassa - miesten - MM-kisoissa syksyllä 2014 kisapäiviä oli 23 (30.8.-21.9.2014)! Ja olympialaisissa kun pitää pelata samaan aikaan sekä miesten että naisten turnaus.
Se vaihtoehto, että olympialaisia venytettäisiin ajallisesti nyt jo hyvin vakiintuneesta runsaasta kahdesta viikosta (17 päivää) lienee täysin pois laskuista.
Mitä taas tulee osallistujamaiden keskinäiseen vertailuun, niin ei tietenkään olympialaisissa pelaa maailman 12 parasta lentopallomaajoukkuetta. Usein se johtuu jo pelkästään isäntämaasta, joka saa automaattisen paikan kisoihin. Eihän Iso-Britannia esimerkiksi ole valtavan meritoitunut lentopallomaa. Niin vain osallistui Lontoon turnaukseen. No, Riossa isäntämaa ei todellakaan ole viemässä kenenkään paikkaa.
Olympiaperiaatteen erottamattomana osana taas on kansainvälisyys. Sen vuoksi pallopeleissä on maanosakiintiöt, jotka ilman muuta vääristävät kilpailullista tasoa. Mahdollisimman kattava kansainvälisyys kuitenkin kuuluu "olympian henkeen".
Toisaalta maailman kaikkein terävin kärki kullasta ja kunniasta joka tapauksessa Riossakin taistelee. Joku rannalle jäävistä varmasti omaisi realistiset mahdollisuudet kamppailla jopa mitaleista, mutta kuten sanottu, tällä järjestelmällä on sekä käytönnölliset että periaatteelliset syynsä.