- Viestejä
- 658
Sarja on yleensä aloitettu saman viikonlopun aikana. Nyt osa joukkueista aloittaa liki viikon myöhemmin kuin muut. Mikä on tähän syynä?
Samaa mieltä siitä, että kolmannesta erästä lähtien peli oli yhtä maalia. Ottelun paras pelaaja oli 16-vuotias Kilpinen, joten voiko Puijo mennä nuoruuden ja rutiinin puutteen taakse?Kyllähän tuo peli Kuopiossa oli kahden Puijon voittoerän jälkeen yhtä maalia. Ehkä vaihtuvuus Puijolla vähän liian suurta, samoin vastuu aika nuorilla harteilla. Jännitys näkyi selvästi eikä vaihtoruletti tilannetta parantanut. Hml oli rutinoituneempi ja löydettyään peruspelin alkoi pallo liikkua kenttää kohti. Puijon valmennuksella paljon miettimistä, toivottavasti jännitys huuhdottiin nyt pois. Ja kyllä toisen aloituksen yleispelaajan haku on varmaan käynnissä. Odottelemani Puijon keskipelin paraneminen näyttää kyllä heikolta.
Tämä lienee piikittelyä minun aiempaan tekstiini. Mielelläni kuulisin perustelusi asialle. Peliin loppuun asti katsoneena uskallan olla edelleen samaa mieltä kuin aiemmin. Tänään kentällä oli kaksi eri tason joukkuetta.Näkyy olevan tuossa Jymyn joukkueessa ne loistavan lupaavat juniorit
Ainakin A.Koivuniemi 15v lienee vielä pari napsua lahjakkaampi junnu kuin esimerkiksi K.Kilpinen, mitään häneltä pois ottamatta.
Samaa olen ihmetellyt. Mihin vähän kokeneemmat pelaajat häipyvät? Näin kauden alkaessa tuntuu että suurin osa joukkueista on uusinut pelaajistonsa lähes kokonaan. Paljon nuoria. Myös ulkomaalaispelureissa vaihtuvuus on suurta. Kokevatko pelaajat sarjan liian raskaaksi; paljon pelejä ja matkustelua pienellä palkalla. Onko, etenkin suomalaisilla, siviilielämän haasteet houkuttelevampia tuossa iässä?Paljon on nuoria lahjakkaita pelaajia sarjassa tällä kaudella. Hyvä niin, sieltä nousee varmasti uusia nimiä kirkkaisiin valoihin.
Toisaalta kolikolla on myös kääntöpuoli. Missä on parhaassa peli-iässä olevat pelaajat? 22-30v? Hiukan huolissani olen organisaatioista, jos joukkueet rakennetaan vain juniori-ikäisten ja ensimmäisiä liigakausiaan olevien pelaajien varaan. Kun joukkueessa on sopiva sekoitus kokemusta ja nuoruutta, kaikkea ei tarvitse opetella kantapään kautta, eikä valmentajien tarvitse kantaa kaikkea vastuuta ja oppia harteillaan.
Kokemus auttaa myös niillä synkeillä hetkillä, kun peli ei jostain syystä kulje ja bussimatkat on pitkiä marras- joulukuussa.
Kun katsoo esim. Nurmon ja Oriveden joukkueiden pelaajien ikäjakaumaa ja ensimmäisiä pelattuja pelejä, voi helposti ennustaa, että haasteita on tulossa kauden mittaan. Varsinkin tärkeillä yleispelaajien tonteilla, joissa kuormitus ja vastuu on kova.
Eilisessä pelissähän varsinkin -08 ja -06 syntyneet juniorit Koivuniemi ja Kilpinen olivat isossa roolissa. Näillä ja monella muullakin juniorilla on edessään loistava tulevaisuus, kunhan organisaatiot ja seurat pysyvät mukana laadullisesti. Siihen vaaditaan myös kokeneita pelaajia kentälle, treeneihin ja otteluihin.
Aloituspelin siirto toi lisää kaivattua harjoitteluaikaa, mutta toisaalta kalenteriin olisi suonut mahtuvan lisää harjoituspelejä, mietti Lemminkäinen.Sarja on yleensä aloitettu saman viikonlopun aikana. Nyt osa joukkueista aloittaa liki viikon myöhemmin kuin muut. Mikä on tähän syynä?
Varmasti näin👍 Ja mitä ne urheilulliset haasteet ovat, jos on pyörinyt ringissä jo 10 vuotta? Tuskin sekään oikein houkuttelee, että elää 80 prosenttia hereilläoloajasta 10 vuotta nuorempien lukiolaisten seurassa.Samaa olen ihmetellyt. Mihin vähän kokeneemmat pelaajat häipyvät? Näin kauden alkaessa tuntuu että suurin osa joukkueista on uusinut pelaajistonsa lähes kokonaan. Paljon nuoria. Myös ulkomaalaispelureissa vaihtuvuus on suurta. Kokevatko pelaajat sarjan liian raskaaksi; paljon pelejä ja matkustelua pienellä palkalla. Onko, etenkin suomalaisilla, siviilielämän haasteet houkuttelevampia tuossa iässä?
Eiköhän kaikki tahot tiedä, että mikä se ratkaisu olisi.Kyllähän nämä syyt ovat lähes kaikilla hyvinkin selviä. Mikä sitten ratkaisuksi, jotta saataisiin parhaassa olevat pelaajat jatkamaan. Se onkin hiukan haasteellisempaa keksiä.
Yleensähän urheilijoilla on urheilu keskiössä. Jos se jää vajaaksi, kiinnostus ja haasteet loppuu. Eli olisiko esim. liigan urheilullisen ja pelillisen tason nostaminen->kansainväliset pelit jonkinlainen porkkana pidempään peliuraan?
Vähemmän joukkueita?
Tiivistettynä siis, että pelaajat kyllä pelaisivat pitempään, jos seuroilla olisi taloudellisia resursseja maksaa pelaamisesta.Hyvää taustatyötä Paipilta! Kiitos. Aihekin mitä mainioin ja vuosi vuodelta ajankohtaisempi: naisliigapelureiden keski-iän nuoreneminen.
Pääkysymys lienee miten tähän on tultu? Vastaus löytyy liigaseurojen kulisseista. Budjettikuri ja taloushallinto. Nuoret, orastavat pelurit eivät maksa seuroille oikeastaan muuta kuin aiheuttamiensa kulujen verran. Heille ei makseta palkkaa tai se on nimellinen ateria- ja varustekorvaus. Joukkueeseen palkattavat aloituskuusikon pelaajat ovat pääosin ulkomaalaisia tai mj-tasoa olevia kotimaisia. Yli 20-vuotiaat, liigaympyröitä nähneet liigatason pelaajat eivät pelaa ilmaiseksi, kuten ei pitäisikään. Siispä seurat korvaavat nämä (varjokuusikon) pelaajat nuorilla ilmaispelureilla, joilla unelma liigasta, majusta, ulkomaista... siintää silmissä. Mekanismi on itseään ruokkiva. Jos vaikka katsoo Nurmon tai Orpon pelaajaluetteloa, jokainen hiemankin lajia tunteva tietää, että koko joukkueen pelaajiston palkkakulut eivät päätä huimaa. Toki vertailukohtana voi pitää naisten SM-liigaa tai Kansallista liigaa. Niissä osa pelaajista joutuu jopa maksamaan pelipaikasta. Mielenkiintoista olisikin verrata pelaajien keski-ikää muiden paljon pelattujen palloilulajien sm-sarjoihin.
Tarkoitukseni ei ollut vähätellä muiden joukkueiden junioreita eikä edes vertailla heitä. Lupaavia junioreita on varmasti muuallakin.Ainakin A.Koivuniemi 15v lienee vielä pari napsua lahjakkaampi junnu kuin esimerkiksi K.Kilpinen, mitään häneltä pois ottamatta.