- Viestejä
- 638
No ei ollut ainakaan seuran jäseniä päätäjinä.Tuskin kukaan kritisoi PK seutua. Lähinnä kysymys on kapinettipäätöksistä. Niitä on riittänyt parina viime vuonna.
No ei ollut ainakaan seuran jäseniä päätäjinä.Tuskin kukaan kritisoi PK seutua. Lähinnä kysymys on kapinettipäätöksistä. Niitä on riittänyt parina viime vuonna.
Pakkohan noita päätöksiä on tehdä ja kilpailuryhmän homma on niitä tehdä kun seurat kyselee ja perustellut hakemukset pitää hyväksyä. Eihän siinä olisi mitään järkeä että jätettäisiin päätökset tekemättä oli sitten palaveri kabinetissa tai eiTuskin kukaan kritisoi PK seutua. Lähinnä kysymys on kapinettipäätöksistä. Niitä on riittänyt parina viime vuonna.
Kyllä, päätöksiä pitää tehdä. Viime vuosina perustelut ovat olleet kuitenkin vähintäänkin ontuvia.Pakkohan noita päätöksiä on tehdä ja kilpailuryhmän homma on niitä tehdä kun seurat kyselee ja perustellut hakemukset pitää hyväksyä. Eihän siinä olisi mitään järkeä että jätettäisiin päätökset tekemättä oli sitten palaveri kabinetissa tai ei
Viime vuosi tosiaan oli kamala, kun kaikki liiton hallitusten jäsenten seurat käyttivät oikopolkua nimeltä "korona". Ja kun muille ei edes tiedoitettu näistä mahdollisuuksista. Tämä oli kyllä erittäin kyseenalaista. Pääsääntöisesti taisi joukkueet sieltä kyllä sitten tippuakin pois.Kyllä, päätöksiä pitää tehdä. Viime vuosina perustelut ovat olleet kuitenkin vähintäänkin ontuvia.
Jalkapallossa oli kymmenen vuotta sitten yhden Palloliiton valtuutetun mukaan sata täyspäiväistä ammattivalmentajaa ja nyt tällä hetkellä kun lasketaan myös ne jotka tekee vaikka seuroissa muutakin työtä mutta ovat palkattuja valmentajia niin täysipäiväisiä on lähes tuhat. siinä olisi mallia myös lentopallolleViime vuosi tosiaan oli kamala, kun kaikki liiton hallitusten jäsenten seurat käyttivät oikopolkua nimeltä "korona". Ja kun muille ei edes tiedoitettu näistä mahdollisuuksista. Tämä oli kyllä erittäin kyseenalaista. Pääsääntöisesti taisi joukkueet sieltä kyllä sitten tippuakin pois.
Huolestuttava ilmiö on myös tämä suomalaisten valmentajien katoaminen. Nyt ilmeisesti 1-sarja ja 2-sarja joukkueita, joissa ollut nuoria pelaajia ovat jäämässä ilman pelipaikkaa, kun valmentajista on puutetta. En tiedä onko tämä sitä ennakointia, että liigassakin on melkoisessti ulkomaalaisia, mutta nyt alkaa jo näyttämään huolestuttvalta, kun alkaa näitä sarjojensa kärkipään porukoita tippumaan valmentaja pulan vuoksi.
Tätä kun vertaa taas muihin lajeihin, niin salibandy esim on alusta alkaen joutunut rakentamaan konseptinsa ammattivalmentajien päällä, ainakin jossain määrin. Lentiksessä ollaan menty vielä vapaaehtoisvoimin, mutta nyt näyttää siltä, että se polku alkaa olla kuljettu. Mitä ja mistä tilalle ? Tässä tulee taas tämä perusilmiö käsille: Liiton mielestä seurat hoitaa paikalliset toiminnot ja seurat odottaa tukea liitolta. Jos liitto ei kohta ota tästä kiinni voipi olla, että kohta ei ole enää seurojakaan joista (rumasti sanottuna) rahat sitten kerätään. Liiton toimia: koulutus, lajin vetovoimaisuus, tiedottaminen, olosuhteet jne. Näillä sitten luodaan paikaillisille toimijoille mahdollisuuksia pärjätä alati kovenemassa kilpailussa.
Lentopallon puolella ammattivalmentajat taidetaan laskea kahden käden sormilla?Jalkapallossa oli kymmenen vuotta sitten yhden Palloliiton valtuutetun mukaan sata täyspäiväistä ammattivalmentajaa ja nyt tällä hetkellä kun lasketaan myös ne jotka tekee vaikka seuroissa muutakin työtä mutta ovat palkattuja valmentajia niin täysipäiväisiä on lähes tuhat. siinä olisi mallia myös lentopallolle
Tätä kun vertaa taas muihin lajeihin, niin salibandy esim on alusta alkaen joutunut rakentamaan konseptinsa ammattivalmentajien päällä, ainakin jossain määrin. Lentiksessä ollaan menty vielä vapaaehtoisvoimin, mutta nyt näyttää siltä, että se polku alkaa olla kuljettu.
Palloliitto suurin harrastajamäärältään, painii vähän eri sarjassa kuin lentis. Kaikki lähtee kuitenkin liikkeelle juniorityöstä ja harrastajamääristä, sieltähän niitä valmentajia tulee kunhan on mitä valmentaa.Jalkapallossa oli kymmenen vuotta sitten yhden Palloliiton valtuutetun mukaan sata täyspäiväistä ammattivalmentajaa ja nyt tällä hetkellä kun lasketaan myös ne jotka tekee vaikka seuroissa muutakin työtä mutta ovat palkattuja valmentajia niin täysipäiväisiä on lähes tuhat. siinä olisi mallia myös lentopallolle
Tietysti painii eri sarjassa mutta eihän se tässä ollut pointti enemmänkin tarkoitan että jalkapallossa on tehty paljon työtä ammattilaisten valmentajien kouluttamisessa ja niitä on palkattu paljon seuroihin ja valmentajamäärä on melkein kymmenkertaistettuPalloliitto suurin harrastajamäärältään, painii vähän eri sarjassa kuin lentis. Kaikki lähtee kuitenkin liikkeelle juniorityöstä ja harrastajamääristä, sieltähän niitä valmentajia tulee kunhan on mitä valmentaa.
Eikä niille" ammattivalmentajille" mikään liitto tai joku muu yläpuolinen organisaatio palkkoja maksa, kyllä se on seuratasolla harrastajat ja niiden huoltajat, kaikissa lajeissa. Kättä taskuun vaan...
Puuhun ei voi kiivetä latvasta vaan tyvestä.
Nyt on paha tuomari asian ytimessä. Lasten vanhemmat ovat tottuneet, että laadusta joutuu/saa/pitää maksaa eri elämän alueilla. Ei saisi olla niin että jonkun junnun äiti tai isä ei ole reeneissä opettanut perustekniikoita ja sitten paha tuomari joutuu vislailemaan käsittelyvirheitäMielestäni lentopallo suomessa on ikäänkuin menneisyytensä vanki. Lajia on markkinoitu edullisena harrastuksena ja kilpaurheiluna (jota se toki onkin) ja historiassa niitä salivuoroja on kohtuullisesti saanutkin kohtuullisella hinnalla. Lajin valmennus ja toiminta on perustunut vahvaan talkootyömentaliteettiin jossa melkein kaikki asiat tehdään talkoilla.
Uusilla kilpailevilla lajeilla ei tätä historian taakkaa ole, vaan lajin kulttuuri voidaan rakentaa puhtaalta pöydältä. Toisaalta useissa lajeissa on totuttu (ehkä pakonkin saattelemana) kohtuullisen korkeisiin kustannuksiin jotka vanhemmat maksavat - vaihtoehtoa kun ei ole.
Mielestäni tästä historiallisesta taakasta pitäisi (tavalla tai toisella mihin minulla ei ole ratkaisua) päästä kehittymään.
Ollaksemme kilpailukykyinen vaihtoehto pitää olosuhteiden (tilat, valmennus yms.) olla mahdollisimman ammattimaisia (ammattimaisuus ei ole synonyymi ammattilaisuudelle) johon oleellisena osana kuuluu ainakin jonkinlainen korvaus menetystä vapaa-ajasta. Rahaa ko. asiaan pitää saada ja jos julkisesta hanasta sitä ei valu eikä yrityssektorilta tule niin sitten vanhemmilta (puhutaan tässä yhteydessä enemmän junnutoiminnasta). Vaikka vanhempien kustannukset olisivat tuplat tai kolmin-nelinkertaiset nykyiseen verrattuna niin siltikin laji (jalostunut arvaus) on merkittävästi edullisempi kuin monet muut joukkuelajit.
Tämä talkootekemisen ideologia ja haaste (sekä "toive") lähtee ihan Liiton johdosta valuen sieltä alaspäin jossa toiminta perustuu ilmaiseen tekemiseen. Mites se sanonta menikään: "if you pay peanuts, you get monkeys". En toki tarkoita sitä, että kaikki asiat ratkeaisivat rahalla ja se on ainoa oikea tie mutta jonkinlaista asennemuutosta kaivattaisiin höystettynä nykypäivän realiteeteilla ja ihmisten ajattelutavan tuomilla muutostarpeilla.
Nyt on paha tuomari asian ytimessä. Lasten vanhemmat ovat tottuneet, että laadusta joutuu/saa/pitää maksaa eri elämän alueilla. Ei saisi olla niin että jonkun junnun äiti tai isä ei ole reeneissä opettanut perustekniikoita ja sitten paha tuomari joutuu vislailemaan käsittelyvirheitä